Nemzetközi projektek

Nyomtatás

Erasmus+ 2017-1-HU01-KA102-035269 

A 2017-2019-ben megvalósítandó mobilitásokra 79.493 EUR támogatást nyertünk az Erasmus+ program keretén belül. Ebben a projektben 6 külföldi helyszínen folytathatta 4 hetes szakmai gyakorlatát 40 tanulónk. Iskolánkból 16 tanuló Németországban, 8 Finnországban, 12 Spanyolországban, 4 tanuló pedig Portugáliában járt.

A gyakorlatok szakmai és idegen nyelvi fejlődést biztosítottak a résztvevőknek. E mellett életre szóló kulturális élményeket szereztek és barátságokat kötöttek. Új országokat ismertek meg, és személyiségükben is pozitív változásokat eredményeztek a mobilitások.

Nagy örömünkre szolgál, hogy 2019.szeptemberétől, az új, sikeres pályázatunknak köszönhetően, már 144.348 euró áll a rendelkezésünk 78 fő (diák és tanár) mobilitásához. A korábbi partnerintézmények mellett egy holland szakképző iskola is részt vesz a projektünkben.

Néhány tanulói beszámolóval és fotóval szeretnénk bemutatni a projektben megvalósított mobilitásokat, illetve felkelteni az érdeklődést az elkövetkezők iránt. A szakmai gyakorlatokra történő jelentkezés felhívása megtalálható lesz a honlapon.

Beszámolóink:

 ERASMUS+ MOBILITÁSI PROJEKT 2016-2018
 (2016-1-HU01-KA102-22544)

A Tempus Közalapítványhoz 2016-ban benyújtott - és támogatást nyert - Mobilitási pályázatunkkal 64.894 EUR támogatást kaptunk külföldi szakmai gyakorlatok megvalósításához. Ebből az összegből 32 tanuló vehetett részt 4 hetes szakmai gyakorlaton. 12 tanuló Németországban, 8 tanuló Finnországban, 12 tanuló pedig Spanyolországban járt.

A – már hagyományosan – sikeres gyakorlatok nem csak szakmai, hanem idegen nyelvi és személyiségbeli fejlődést is eredményeztek a résztvevőknél. Életre szóló élményeket szereztek és barátságokat kötöttek Dortmundban, Kotkában, illetve Mallorca két városában.

A 2017- 2019-ben megvalósítandó mobilitásokra 79.493 EUR támogatást nyertünk. Ebben a projektben már 5 külföldi helyszínen folytathatja a gyakorlatát 40 tanulónk. Egy újabb német és egy portugál partneri kapcsolat biztosit képző, illetve munkahelyeket.

Reméljük, hogy a további gyakorlatok ugyanolyan sikeresek lesznek, mint az eddigiek, amelyeket néhány tanulói beszámolóval és fotóval szeretnénk illusztrálni.

Beszámolóink:

Németország, Dormund [pdf] - klikkelj a dátumra a letöltéshez

Mallorca, Inca [pdf] - klikkelj a dátumra a letöltéshez

Finnország, Kotka [pdf] - klikkelj a dátumra a letöltéshez

Palma de Mallorca [pdf] - klikkelj a dátumra a letöltéshez


ERASMUS+ MOBILITÁSI PROJEKT 2015-2017
(2015-1-HU01-KA102-013407)

A Tempus Közalapítványhoz 2015-ben benyújtott - és támogatást nyert - Mobilitási pályázatunkkal 47.380 EUR támogatást kaptunk külföldi szakmai gyakorlatok megvalósításához. Ebből az összegből 28 tanuló vehetett részt 4 hetes szakmai gyakorlaton. 2016-ban 12 tanuló Németországban, 8-8 tanuló pedig Finnországban, illetve Spanyolországban járt.

A sikeres gyakorlatokból nem csak szakmailag profitáltak a résztvevők, hanem fejlődött az idegen nyelvtudásuk, sőt a személyiségük is. Életre szóló élményeket szereztek és barátságokat kötöttek Dortmundban, Kotkában illetve Incában.

A 2016 és 2018 közötti időszakban 64.894 EUR áll a rendelkezésünkre 32 fő szakmai gyakorlatára. A 2017- 2019 -ben megvalósítandó mobilitásokra pedig 79.493 EUR támogatást nyertünk. Ebben a projektben már 5 külföldi helyszínen folytathatja a gyakorlatát 40 tanulónk. Egy újabb német és egy portugál partneri kapcsolat biztosit képző, illetve munkahelyeket.

Bízunk benne, hogy a további gyakorlatok ugyan olyan sikeresek lesznek, mint az eddigiek, amelyeket néhány tanulói beszámolóval és fotóval szeretnénk illusztrálni.

Inca (Mallorca)

Beszámoló részlet:

 …. A” Bel Informática” nevű cégnél dolgoztam a négy fős csoportunkból egyedüliként. Ez egy kicsi, de nagyon jól felszerelt, informatikai szervízelést végző és számítástechnikai cikkeket árusító kis cég.   Rengetegen jöttek, hogy kérjék a szervízesek segítségét. A két kollégám a cégnél rendkívül rutinos volt, és minden segítséget meg tudtak adni az ügyfeleknek. Jó volt látni, hogy mennyi embernek van szüksége a szakértelmükre, és hogy mennyire szívesen fordulnak hozzájuk. Utasításaikat könnyedén megértettem és nagyon sokat tanultam tőlük szakmai kérdésekben. Többször mentünk ki helyszíni probléma megoldására is. Ezek különösen érdekes feladatok voltak, mert ilyenkor más cégek munkájába is beleláttam. Az egyik ilyen alkalommal láthattam egy híres ottani cipőgyárat teljes egészében belülről. Kifejezetten jó volt, amikor nekem kellett utána néznem problémáknak és sikerült megoldanom, teljesen egyedül. Nagyon élveztem ezeket a kihívásokat. Sok számítógépen kellett vírusírtást végezni és újra telepíteni, vagy épp az adatait lementeni egy külső merevlemezre. Szedtünk szét laptopot és nyomtatót is, sőt még telefonokat is. Persze mielőtt visszakerült volna a tulajdonosnak, alaposan le kellett tisztítani, erre mindig figyeltek és ez is nagyon tetszett nekem. A korrekt munkához ez is hozzátartozik. Érdekesség volt, amikor pontosan egy olyan telefont kellett javítani, mint a sajátom és egy részét én szedtem szét. A probléma megoldások során rengeteg technikát tanultam a szoftveres, de főleg a hardveres feladatoknál. Biztos vagyok benne, hogy a későbbi tanulmányaimban és munkámban nagyon sokszor és nagyon jól fogom hasznosítani a mallorcai cégnél tanultakat.

 … A munkán kívül, mi négyen szerintem nagyon jó kis csapatot alkottunk. Nem csak a bevásárlásról, a takarításról, a főzésről, de a mosásról is rendben gondoskodtunk. Jó érzés volt, hogy el tudtuk magunkat látni. Mindannyian önállóbbak és magabiztosabbak lettünk …” 

Képek:Kotka (Finnország)

Beszámoló részlet:

„2016 őszén három iskolatársammal lehetőségem nyílt kiutazni Finnországba az Erasmus+ Program keretében. Az öthetes kinn tartózkodásom alatt a szakmai tudásom gyarapítása mellett angol nyelvi és készségeimet is nagy mértékben fejlesztettem.

A Program során részt vehettünk egy finn szakközépiskola elektrotechnikai osztályának életében. Az iskolában több mint háromezer diák tanul és nagyon sokféle szakmában képzik a tanulókat. Van szakács, fodrász, pénzügyi szakember, informatikus, autószerelő és természetesen elektrotechnikus képzés is a hatalmas épület falai közt.

Szembetűnő volt, hogy kevesebb óraszámban és szerintem mégis hatékonyabban tanulnak a finn diákok. Számomra nagyon meglepő volt az is, hogy itt sokkal gyakorlatcentrikusabb az oktatás, mint nálunk, és igen fejlett technikai eszközökkel dolgoznak a diákok. Nem is iskolában, hanem szinte munkahelyen éreztem magam. Ennek nagyon örültem, mert eredetileg arra számítottam, hogy én is cégnél fogok dolgozni.

Az öthetes ciklusban különböző programok segítségével többek közt megismerkedtünk áramköri hálózatok tervezésével és megépítésével. Láttam és használtam nyomtatottáramkör-maró géptől kezdve 3D nyomtatóig mindent!

Önálló projekt keretében egy hordozható hangszórót készítettem erősítővel. A projekt végrehajtásában egy végzős diák tutorom volt, és egy mentor tanárom. Nagyszerű lehetőség és élmény volt önállóan dolgozni és sikeresen megoldani a feladatomat. Éppen ezek miatt végül örültem, hogy itt, az iskolában töltöttem a gyakorlatomat.

 Az egészséges életmódra is nagy hangsúlyt fektettem. Az iskolai menza vitamindús ebédjei (választható fogások és laktózmentes ételek is) után szabadidőnkben konditerembe és (a hagyományokhoz híven) szaunázni is jártunk, valamint nagyon sokat kirándultunk. Sikerült a fogadó ország természeti és kulturális szépségeit felfedeznem Nagyon hasznos volt, hogy az előző csoporttól a felkészítésen sok ötletet és tanácsot kaptunk ezekhez a programokhoz. Jártunk a közeli városokban és Helsinkiben is. Az egyik hétvégén kirándulást tettünk Észtországba is, áthajóztunk Tallinba…

…Úgy érzem sokat fejlődtek a kompetenciáim: főleg a szakmai, az idegen nyelvi, a kommunikációs, a problémamegoldó, a szociális és életviteli.

   Emellett büszkeség töltött el, hogy ott lehetek, de egy meglepő érzés is úrrá lett rajtam a vége felé: a honvágy…”

 Képek:  


 


Dortmund (Németország)

Beszámoló részlet:

 „Nagyon szépen köszönöm ezt a nagy lehetőséget, amit az iskolától kaptam. Elképesztő volt ez az egy hónap, nagyon sok újat tanultam, illetve a nyelvtudásom is fejlődött.

Számomra sok új berendezéssel ismerkedtem meg a villamos műhelyben, új technológiákat, gépeket, munkakört próbálhattam ki, mint például: váltó szerkezetek, síntakarító villamos, - autó, zsírozó berendezés –ami az ott lakók nyugalmát biztosítja amikor jön a villamos. Megzsírozza a futó felületet a kanyar előtt, és mintha nem is menne ott villamos. Ebből kiderült, hogy mennyire fontos a rendszeres karbantartás. Ezeket a karbantartási munkákat nagyon élveztem, nagy kedvvel végeztem….

…A kint eltöltött idő alatt, a munka mellett volt időnk a várost megismerni és a környéken nézelődni. Nagyon szépek a városok, ahogy összeolvad bennük a múlt a modern technológiával. BvB stadion nagyon nagy élmény volt számomra, mivel szeretem a focit, de a Kölner Dom, a számítástechnikai robotika múzeum, a sörfőző múzeum egyaránt óriási élmény volt. Mivel novemberben mentünk, így volt alkalmunk a karácsonyi vásárt is megcsodálni.

…Összegezve, hatalmas élmény volt számomra, csupa jó és szép tapasztalattal gazdagodtam, ami megmarad örök életemben és végigkísér. Nem tudom elégszer megköszönni ezt a nagy lehetőséget.”

 Képek:


 

 


 ERASMUS + MOBILITÁSI PROJEKT
2014-2016

Iskolánk a Tempus Közalapítványhoz benyújtott 2014 –es pályázatával 47.380 EUR támogatást kapott külföldi szakmai gyakorlatok megvalósításához.

Az elnyert támogatásból 2014 és 2015 őszén összesen 28 tanuló vehetett részt külföldi gyakorlaton. Három országban valósultak meg a szakmai utak.

A 2 év során 8 tanuló Mallorán, Incában töltött 1 hónapot, 8 tanuló Finnországban, Kotkában  1 hónapot, és 12 tanuló Németországban, Dortmundban 3 hetet.

A megvalósult gyakorlatokból szakmailag sokat profitáltak a tanulók, idegen nyelvtudásuk (angol és német) bővült, fejlődött, és emellett életre szóló élményekkel gazdagodtak.

Reméljük, hogy a jelenleg futó projektünkből legalább ennyit profitálnak a résztvevők. Az elnyert támogatásokból 2015 és 2017 közötti pályázati ciklusban újabb 28 fő, a 2016 és 2018 közöttiben pedig már 32 diákunk használhatja az iskolánkban megszerzett ismereteit, illetve bővítheti azokat a külföldi szakmai gyakorlatokon.

Szeretnénk néhány résztvevő fényképeivel és véleményével is illusztrálni a sikeres projektet.

 „ A szakmai részen túl eszméletlen sok élménnyel gazdagodtam/gazdagodtunk. Elmondhatom, hogy közel az egész szigetet bejártam. A világ leggyönyörűbb tengerpartjai itt találhatóak meg, de ha a hegységeket szereti az ember, azt is megtalálja itt.”

„Az angol tudásunkra folyton szükségünk volt a gyakorlat alatt, hiszen ez volt az a nyelv, amin rendesen kitudtuk fejezni problémáinkat, és a legtöbb emberrel kommunikálni tudtunk, habár nagyon komolyan veszik a spanyol/katalán nyelv használatát. Nem szívesen használnak mást, így mi is rengeteg kifejezést, szót tanultunk. Nem csak a beszélgetésekkor, vásárláskor, hanem a tv-ből, rádióból is. Kifejezetten jó érzés egy újabb nyelv alapjaival rendelkezni és mindenképp szeretném tovább fejleszteni a jövőben.”

„Hasznos tapasztalatokat szereztem, amiket ha ezen a pályán helyezkedek el, hasznosítani tudok majd a jövőben. Összességében egy nagyon pozitív élmény volt számomra ez az utazás és emberként is és szakemberként is úgy érzem, hogy fejlődtem”

„Mindenkinek, aki szeretne kicsit világot látni, más kultúrát megismerni és egy kiváló gyakorlati képzésben részt venni, ami nyelvgyakorlásnak sem utolsó, nagyon ajánlom az Erasmus + programot. Hihetetlen jó volt, kár, hogy csak egy hónapra mehettünk ki, mindannyian maradtunk volna még legalább még egyszer ennyi ideig.

 

Köszönjünk a lehetőséget!”

2014. Mallorca

Munkahelyen a mentorral 

  

 


A partner iskolában a projekt koordinátorokkal


Otthon Incában


Szabadidő, utazás, kirándulás

  


2014. Finnország, Kotka

Munkahelyen a mentorral

 

 

  
Otthon Kotkában

 

 


Szabadidő, utazás, kirándulás

 


2014. Németország, Dortmund

 Munkahelyen

 


Otthon Dortmundban

 


Szabadidő, utazás, kirándulás

 


2015. Mallorca, Inca

 Munkahelyen

 

 


Otthon Incában

 


Szabadidő, utazás, kirándulás

 

 


2015.Finnország, Kotka

Munkahelyen

 

 

Otthon Kotkában

 


Szabadidő, utazás, kirándulás

 

 


2015.Németország, Dortmund

Munkahelyen

 


Otthon Dortmundban

Szabadidő, utazás, kirándulás

 

 


Leonardo Mobilitási Projekt 2013/2014

  Iskolánk a Tempus Közalapítványhoz benyújtott pályázatával 26.556 EUR támogatást kapott külföldi szakmai gyakorlatok megvalósításához.

  Az elnyert támogatásból 2013 és 2014 októberében 8-8 tanulónk tölthetett 1 hónapot Mallorca-i munkahelyeken.

 Az Inca-ban lefolytatott gyakorlatokból szakmailag sokat profitáltak a tanulók, és emellett életre szóló élményekkel gazdagodtak.

 Szeretnénk néhány résztvevő beszámolójával és fényképeivel illusztrálni a sikeres projektet. Reméljük, hogy még sok tanulónk juthat hasonló tapasztalatokhoz, ismeretekhez és élményekhez!

 

Beszámoló

   Utunk 2013 október 22-én kezdődött. Korán reggel indultunk Londonba. Onnan másnap, azaz október 23-án mentünk tovább Mallorcára, ahonnan november 22-én este repültünk vissza Londonba, és onnan 23-án este érkeztünk Magyarországra.
   Amikor megérkeztünk Mallorcá-ra, már akkor tudtam, jó helyen vagyunk. A pálmafák, az időjárás tökéletes hangulatot adott. Az emberek barátságosak, teljesen nyugodt, családias környezetbe kerültünk. Igazából fel sem fogtam, hogy egy új környezetbe kerültem, távol hazámtól, úgy éreztem magam, mintha otthon lennék.
Igazi spanyol környezetben laktunk, szűk utcák, árnyékos házak. A bérelt lakásunk kényelmes és jól felszerelt volt.

     Három évfolyamtárssal éltem le ezt az egy hónapot. Először furcsa volt, mert csak egyiküket ismertem, ők hárman viszont elég jó barátok régebb óta, így nekem kellett inkább alkalmazkodnom, de ezzel sem volt probléma, mert az első nap mindenkivel nagyon jól összebarátkoztam, és szerintem nagyon jól meg is tanultuk, mindannyian, hogyan kell együtt élni, viszonylag ismeretlen emberekkel egy fedél alatt. Ez egy nagyon pozitív tapasztalat számomra.
     Egy társammal a partner, Ies Pau Casesnoves középiskolában dolgoztunk. Rendszergazdákként voltunk foglalkoztatva. Főleg számítógépek frissítésével és karbantartásával volt dolgunk, de emellett hangrendszereket, projektorokat és virtuális táblákat is kellett kalibrálnunk, illetve összehangolnunk egy adott hálózattal, vagy egy számítógéppel. Külön pozitív élmény volt az, hogy a főnökünk segítőkész volt, illetve még tanított is minket, ha olyan problémába ütköztünk, amivel még sosem találkoztunk.

    Magáról Mallorcáról is sok szépet lehet mesélni. Megnéztünk rengeteg szép tájat, a partot, ami számomra szintén nagy élmény volt, mivel még sosem voltam tengerparton. 
A hazaút fájdalmas volt, mert nagyon hamar sikerült beleolvadni a környezetbe, felvenni a ritmust, azt az életet.
     Összegezve ezt a rövid beszámolót, annyit mondhatok, ez tényleg egy életre szóló élmény volt. Megtanultam milyen „egyedül” élni, de ami még fontosabb, megtapasztalhattam milyen külföldön élni. Nem csalódtam. Csak pozitív oldalát láttam ennek az életformának.

Zárásként szeretném megköszönni mindenkinek, aki lehetővé tette nekünk ezt a csodás élményt, a tapasztalatszerzést, a tanulást.

Beszámoló

Munkavégzés ideje: 2012.október

 Munkavégzés helye: Servei Técnic Informátic  (Inca Baleár-szigetek, Spanyolország)

            A szakmai gyakorlatra egy informatikai boltban került sor. Számítógépek javításával, karbantartásával foglalkoztunk. A munkafolyamat minden gép esetén hibakereséssel kezdődött, majd megpróbáltunk megoldást találni rá, végül orvosolni azt. Legtöbbször alkatrészcsere, operációs rendszer újratelepítése, frissítése, vírusok irtása volt a megoldás. Kezdetben megmutatták mi, hogy zajlik az üzletben (adatok mentése, merevlemezek tesztelése, általuk használt programok kezelése), majd később önállóan végeztük ezeket. Személy szerint nekem sok tapasztalattal szolgált az önálló hibafelmérés és problémamegoldás ezen a téren. Továbbá az idegen nyelven való kommunikáció, nagymértékben fejlesztette mind a nyelvtudásom és kooperációs képességem. A főnökeink segítőkészek és kedvesek voltak.

            Egyéb munkán kívüli szabadidős tevékenységekre is bőven jutott időnk. Megismerni a helyi kultúrát, magát a szigetet, gyönyörű tájakat. Az egy hónap alatt sokat kirándultunk a szigeten, megcsodáltuk mind a hegyeket, mind a tengerpartot. Út közben nagymértékben fejlődött a kommunikációs készségünk spanyol nyelven, mert az ottaniak nem sokan beszélnek jól angolul J.

Kirándulás mellett sportolásra is volt lehetőség, nagy gyakorisággal jártunk le a városban lévő kosár és focipályára, ahol a helyiekkel közösen sportoltunk.

            Az utazás nagyon kellemes volt és jól szervezett Hegyiné tanárnőnek köszönhetően J. Időben érkeztünk meg mindenhova és semmilyen probléma nem adódott. Négyfős apartmanokban voltunk elszállásolva, amik nagyon jól fel voltak szerelve minden téren (mosogatógép, mosógép, szárító, tűzhely, sütő, kanapé, tv, klíma…) Nagyon szép lakást kaptunk, amihez heti egyszeri takarítás is járt.

            A gyakorlat előkészítése egy hónapon keresztül zajlott, ahol mindenre felkészítettek minket. Voltak szakmai angol óráink, spanyol óráink és általános tudnivalókkal (pl. spanyol kultúra, mire kell odafigyelni, szokások) kapcsolatos felkészítésben is részt vettünk.

            Kint tartózkodásunk alatt Manola segített az elhelyezkedésünkben és mindennapi életünk megkönnyítésében. Sok mindent köszönhetünk neki, ha bármi problémánk volt készségesen segített.

Első nap ellátogattunk a partner intézménybe ahol körbevezettek minket, majd pedig meghívtak ebédelni is. Hasonló az iskolájuk a miénkhez, de náluk van autószerelő szak is így, egy hatalmas szerelő műhellyel is rendelkeznek. Az iskola jól felszerelt minden téren, de nem jobban, mint az UMSZKI.  


Mallorca beszámoló

Még mindig szinte felfoghatatlan, hogy egy hónapot kint voltam Mallorcán. Hatalmas élmény volt ez az egy hónap, sok új olyan szakmai dolgot tudtunk ellesni, amit az iskolában nem volt lehetőség megtanulni, Illetve sok élménnyel gazdagodtunk.

A spanyol emberekről elmondható, hogy segítőkészek, kevesek és vidámak.

Nyolc tanulónak volt lehetősége erre az egy hónapos szakmai útra. Inca városában szálltunk meg, ez a sziget közepén található. Négy-négy ember volt egy-egy lakásban, egymástól kb. 10 perc sétára. Egyik lakásra se lehetett panasz, mindkettő szép, tiszta és rendezett volt. Míg a másik 4 főnek egy földszinti lakás volt, addig nekünk egy 4. emeleti, amihez tartozott egy hosszú erkély is, ahonnan nagyon szép kilátás nyílt a közelben lévő hegyekre.

Ez a kilátás minden nap elkápráztatott minket. A reggeli és a reggeli kávé mellett sose maradhatott el az erkélyre kiülés és a hegyek nézése.

A munkahelyünk Palma de Mallorca-ban volt, bent a belvárosban. Minden hétköznap 9:00 utaztunk be, vonattal, ami kényelmes és pontos volt, egész ottlétünk alatt nem volt rá panasz. Leginkább külsős munkákra mentünk, ami azt jelentette, hogy hivatalokban, iskolákban kellett adott feladatot teljesítenünk. Ez lehetett nagyobb nyomtató beüzemeltetése és az összes számítógép ahhoz való hozzáférésének biztosítása, vagy akár interaktív tábla felszerelése és beüzemelése, illetve apró karbantartási munkálatok. Amikor az üzletben voltunk, akkor legtöbbször számítógépeket javítottunk, de volt rá példa, hogy forrasztottunk is.

Három kollégánk közül kettő elég keveset, de tudott angolul így ez volt a közös nyelv. Mind a hárman nagyon kedvesek voltak és segítőkészek, még így a nyelvi nehézségek ellenére is.

Szakmailag hatalmasat tudtunk fejlődni, mert míg az iskolában csak átszalad az ember a dolgokon, ott sokkal mélyebb bepillantást tudtunk nyerni a saját szakmánk világába. Továbbá sikerült elmélyíteni a megszerzett tudásunkat.

A munka mellett bőven volt időnk szórakozni, mivel általában délután négyre már otthon voltunk. A tengerpart természetesen nem maradhatott ki az uticéljaink közül. Ez hatalmas élmény volt számomra, mivel sose volt még szerencsém a tengerben megmártózni.

Voltunk még Valldemossában is, ami egy a hegyek közötti kis város. Innen kiindulva felmásztunk az egyik hegyre, ami kb. 900 méter magas volt. Innen a kilátás csodálatos volt, ameddig csak elnéztünk a tengert láttuk.

Összefoglalva, ha azt mondaná valaki, hogy tessék itt a repülőjegyed Mallorcára, gondolkodás nélkül pakolnék és indulnék. Szerintem ezzel mindent elárultam.

 Iskolánk hosszú évek óta részt vesz különböző uniós pályázatokban. Az évek során sok tanulónk és tanárunk dolgozott a nyertes projektekben. Comenius és Leonardo együttműködéseink során sok értékes ismeretet és tapasztalatot szereztünk és adtunk át partnereinknek.

A partner iskolában

 

   

 

 

Otthon

 

Szabadidő

 

 


Palma

 

 


Inca

 

 

 Munkahelyek

 

 

 

 

 

A partner iskola újsága, amelyben a projekt is szerepel.


 Comenius Iskolai Együttműködések

2003-2004. – környezetvédelmi projekt
Partnerek: Ausztria, Görögország, Németország, Norvégia

2005-2006. – idegen nyelvi projekt
Partner: Olaszország  

Leonardo Partnerségi Együttműködések

2008-2010 - szakképzés fejlesztési projekt
Partnerek: Finnország, Anglia, Spanyolország

2009-2011- szakképzés fejlesztési projekt
Partnerek: Törökország, Skócia

Leonardo Mobilitások

2008-2009 - 16 diákunk finnországi szakmai gyakorlata

Jelenleg futó projektünk: 

2012-ben 8 diákunk mallorcai szakmai gyakorlata

2013 októberében újabb 8 tanuló utazik Mallorcai gyakorlatra

Természetesen nem csupán kiutaztatunk, hanem fogadunk is külföldi diákokat szakmai gyakorlatra. Rendszeresen érkeznek hozzánk fiatalok 3-10 hétre Finnországból és Spanyolországból .  (Jelenleg 11 spanyol diákot képzünk.)

Határtalanul Pályázat

2010-ben 20  diák a Vajdaságban, 48 pedig  Erdélyben járt.