umlogo kicsi

E-mail

UMSZKI

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum

Nyitólap

Búcsú Urbán Kornéltól

Iskolánkba megrendítő hír érkezett. Életének 81. évében elhunyt Urbán Kornél, intézményünk nyugdíjas pedagógusa, mérnöktanár, gyakorlati oktatásvezető. Tanulóévei, és egész murban kornel 1 kicsiunkássága a Landler/UMSZKI-hoz kötötte.
Az iskola falai között volt diák 1954 és 1958 között, híradástechnika szakon tanult. Az egyetem után, 1963-tól az iskola műszaki tanára lett, és kezdettől fogva a tantestület oszlopos tagja. Szaktudása, embersége, a kollégákhoz való kitűnő, közvetlen viszonya a tantestületben is nagy elismerésnek örvendett. Diákjai kedvelték remek tanórái, magas felkészültsége és az iskolai életben számos programban való tevékeny részvétele miatt.
Jelentős szerepe volt a számítástechnikai oktatás iskolai bevezetésében. Mindig nagy súlyt fektetett az újítások iskolánkban való alkalmazására, ez a törekvés azóta is az iskola fontos tényezője. Tankönyvszerzőként is ismert volt, nevéhez fűződik a Híradásipari alapozó ismeretek tankönyv. 1988-tól gyakorlati oktatásvezető volt. Szerteágazó kapcsolati rendszerének köszönhetően számos új berendezéssel bővült az iskola gépparkja. Különféle nyertes pályázaton keresztül is fejlesztette az intézmény infrastruktúráját. A szakmai hozzájárulások koordinálásával pedig egyéb jelentős beruházások történek ez idő alatt.
Nyugdíjba vonulása után mint műszaki vezető tevékenykedett. Számos iskolai rendezvény és esemény létrehozója: az iskolamúzeum megalapításában és a már 12 éve megrendezett magyar tudósok napi urban kornel 2 kicsikoszorúzási ünnepség létrehozásában oroszlánrészt vállalt. Utóbbi időben iskolatörténeti kutatásaival, illetve ezek publikálásával foglalkozott, ilyen vonatkozású facebook-bejegyzéseinek a száma meghaladja a 300-at. Ugyanilyen lelkesedéssel foglalkozott a már szintén szép hagyománnyá vált osztálytalálkozók szervezésével is. Kornél munkásságával, jellemével az iskola kiemelkedő tanáregyéniségei között foglal helyet.
Kornél Újpest közösségi életének meghatározó személyiségévé is vált: az Újpesti Közművelődési Kör tagja, az Újpesti Városvédő Egyesület alapító tagja, valamint főszerkesztő-helyettese volt az Újpest Lexikon internetes változatának.
Szerteágazó és eredményes munkásságát kerületi szinten elismerték több alkalommal is: Újpestért Díjas tanár, és helytörténészi érdemei elismeréseként az Újpesti Aranyhorgony díj birtokosa. Ezen kívül megkapta a Kiváló Tanár elismerést és az Újpest Gyermekeiért díjat is.
Munkássága, eredményei példaértékűek az intézmény számára, emlékét nem feledjük:
az UMSZKI (Landler) tanári kara.